4. etappi esikatselussa – Tour 2016

Tour de France 2016
4. etappi: Saumur–Limoges

 

4_etappi_2016_tour_carte

Päivä: Tiistai 5.7.2016
Lähtö: Saumur
Maali: Limoges
Pituus: 237,5  km
Etapin laji: Tasamaan etappi

Nyt on luvassa tämän vuoden kisan pisin etappi: 237,5 kilometriä. Samaan suuntaan marssitaan kuin eilenkin. Maalikaupunki Limoges on Tourin vanha tuttu. 11 kertaa etappi on päättynyt sinne ja kaksi kertaa on sieltä lähdetty etapille sekä vuonna 1970 Iso Lähtökin (Le Grand Départ) starttasi täältä. Edellisestä maalikerrasta siellä on kuitenkin vierähtänyt jo 16 vuotta. Silloin ranskalainen Christophe Agnolutto voitti yksinäisen koko päivän mittaisen irtiottonsa päätteeksi. Sellaisia ei valitettavasti ole nähty enää vuosiin.

4_etappi_2016_tour_profil

Keskiylänkö häämöttää

Vaikka etappi vie ajajat jo Ranskan keskiylängön reunoille, ei etapin nyppylöistä löydy kuin yksi kategorisoitu mäki:

  • Km 182.0 • Côte de la Maison Neuve • 1,2 km nousua keskijyrkkyydellä 5,6 % • catégorie 4

Tuokin näyttää vaarattomalta, mutta ei pidä antaa numeroiden hämätä, kyllä Limousinin alueella mäkiä riittää. Nykyinen ennuste lupaa pitkälti myötätuulta, joten se nostanee vauhtia tai ainakin vähentää kuormitusta. Tänään luulisi pääjoukon rullaavan hyvin kun eilen jo surffailtiin tarpeeksi.

Etapin välikiri tulee pieneen ylämäkeen ja aika myöhään, 170:n kilometrin kohdalla.

 4_etappi_valikiri_2016_tour

Lopussa kirimäki seisoo

Etapin lopussa maasto on yhä aaltoilevaa, mutta varmaankin tänään saadaan kirimiehille vetojunieen vielä yksi mahdollisuus. Viimeiset 800 metriä on noin 5 % nousua, joten ihan perinteisten kirimiesten lisäksi muillakin on mahkuja. Joko on Bryan Coquardin Tai Julian Alaphilippen vuoro? Peter Saganille tämäkin etappi sopii, eivätkä toki André Greipel tai Mark Cavendish tule tyytymään sivustakatsojan rooliin.
4_etappi_maali_2016_tour
Juuri ennen yllä kuvattua viimeistä kymppiä on myös 1,5 km pitkä mäki, parhaimmillaan 8–9 % jyrkkyydeltään. Siinäkin voi joku puncheur-tyyppinen hurjapää yrittää irti. Saako pääjoukko kiinni ennen maaliviivaa?