1. etappi esikatselussa – Tour 2016

1_etappi_carte_tour_2016

Tour de France 2016
1. etappi

Aika: Lauantai 2.7.2016
Paikka: Mont-St-Michel–Utah Beach Ste-Marie-du-Mont
Pituus: 188 km
Etapin laji: Tasamaan etappi

1_etappi_2016_tour_profil

Lähtö: Mont-St-Michel

Tämän vuoden Ison Lähdön (le Grand Départ) paikka Mont-St-Michel on Unescon maailmanperintöluetteloonkin kuuluva huikea lavaste kisan aloitukselle. Kisaa ei kovin usein ole aloitettu meren rannalta, vain 13 kertaa. Viime vuosikymmeninä lähtöpaikat on mietitty huolella, eikä matkailullisia ja Ranskan matkailunedistämiseen liittyviä näkökohtia ole suinkaan unohdettu. Onhan Tour myös maailman suurin matkailumainos! Näillä kuvauksellisen kauniilla Mont-St-Michelin seuduilla käytiin kyllä jo pari vuotta sitten eli 2013, mutta nyt Ranskan yksi suosituimmista matkailukohtaista saa kunnian paistatella Ison Lähdön parrasvaloissa.

Maalipaikka: Utah Beach Ste-Marie-du-Mont

Etappi on tasamaan etappi, mutta pari 4. kategorian nousua matkalle osuu, joissa jaetaan ensimmäiset mäkikiripisteet ja joku voi intoutua kokeilemaan irtiottoakin:

Km 20.5 – Côte d’Avranches, 1.2 km mäkeä  5,7 % keskijyrkkyydellä – catégorie 4
Km 39.0 – Côte des falaises de Champeaux, 1,3 km mäkeä 4,8 % keskijyrkkyydellä – catégorie 4

Myös yksi välikiri on mukana 118,5 kilometrin kohdalla, joten myös taistelu vihreästä paidasta alkaa heti ensimmäisenä päivänä.
1_etappi_2016_tour_profilsprint

Tuuli voi hankaloittaa kisaa rannikolla, mutta nykyisen ennusteen mukaan tuuli ei ole kovin kova. Etappi ajettaneen reipasta vauhtia yli 40 km/h keskinopeudella.

Kuka voittaa?

Etapin maali Utah Beach on kuuluisa toisen maailmansodan Liittoutuneiden maihinnoususta kesäkuussa 1944, mutta tällä kertaa odotettavissa on joukkokiri. Vaikka jotkut urheat yrittäjät voivat rohjeta kokeilemaan irtiottoa, tuoreilla jaloilla ajava pääjoukko on pelottavan vahva ajamaan irtiottot kiinni. Tässä maihinnousussa saksalainen Marcel Kittel on monien papereissa ensimmäisenä voittajasuosikkina, voittihan hän vuosien 2013 ja 2014 ensimmäiset tasamaan etapit loppukirikissä. Mutta onko André Greipel paremmassa asemassa nyt, kun sai Kittelin päänahan juuri myös Saksan mestaruuskilpailuissa ja voitti viime vuonnakin peräti neljä etappia? Kotimaallan ajavat kirimiehet haluavat myös voittaa, joten kun Nacer Bouhanni on ulkona kisasta, voisiko vaikka Bryan Coquard yllättää?

Kokonaiskilpailun pääpukarit pyrkivät vain pysymään pystyssä, välttämään vaikeuksia ja säästämään voimiaan.