3. etappi esikatselussa – Tour 2016

Tour de France 2016
3. etappi: Granville–Angers

3_etappi_2016_tour_carte

Päivä: Maanantai 4.7.2016
Lähtö: Granville
Maali: Angers
Pituus: 223,5  km
Etapin laji: Tasamaan etappi

 

3_etappi_2016_tour_profil

Parin päivän rannikon liepeillä kurvailun jälkeen Tourin karavaani matkaa kohti sisämaata. Kolmas etappi on siirtymäetappi, jolla tullaan varmasti näkemään irtiottoyrityksiä. Mutta maasto on sen verran rullaavaa, että kirimiesten junat kiitävät maalia kohti kuin TGV-junat konsanaan, joten tuskin mahdollisille irtiottomiehille jää suuriakaan onnistumisen mahdollisuuksia. Toivottavasti ei tule niin tylsä siirtymäetappi kuin pahimmillaan voisi olettaa.

Aika moni mukana oleva kilpailija muuten on päivän etapin nurkilta kotoisin: Mikaël Chérel (AG2R-La Mondiale) ihan reitin varrelta eikä tallikaverit Anthony Delaplace ja Armindo Fonseca (Fortuneo-Vital Concept) kaukaa tule. Myös entinen ammattiajaja ja pitkään FDJ-tallin päällikkönä toiminut Marc Madiot on seudulta kotoisin.

Ainoa kategorisoitu nousu on kisan alussa, 25,5 km kohdalla, kun vastaan tulee neljännen kategorian Côte de Villedieu-les-Poêle: 1,5 km ylämäkeä 4,4 % keskijyrkkyydellä, joten ei sekään käy kuin pienestä alkulämmittelystä. Pieniä nyppylöitä tulee senkin jälkeen, joten kyseessä ei ole ihan viivasuora tasamaa, vaan ranskalainen, rullaava maaseutu»tasainen». Etapin matalin kohta taitaa olla 30 metrin korkeudessa, korkein 192 metriä.

Pienempien tallien miehistä koostuva vähintään neljän miehen ryhmä voi onnistua pääsemään irti nauttimaan muutamaksi tunniksi sponsoreille tärkeästä televisioajasta. Kunnes pääjoukko alkaa ajaa kiinni vaadittavalla nopeudella.

Kirikisa luvassa

Maalikaupunki Angers on Teksasin Austinin ystävvyyskaupunki. Sieltähän on kotoisin Lance Armstrong, seitsenkertainen Tour-voittaja.

3_etappi_2016_tour_dernier_km

Todennäköisesti luvassa on siis kirimiesten mittelö, jossa tullaan varmasti näkemään nippu sprinttereitä, etunenässä ensimmäisellä etapilla hieman liian aikaisin kirinsä avanneet saksalaiset Kittel & Greipel. Heidän joukkueensa, Etixx Quick Step ja Lotto-Soudal, lienevät tällä kertaa paremmin järjestyneitä, sillä nyt on heidän paikka näyttää osaamistaan. Cadendishille maistuisi varmasti myös toinen etappivoitto, sillä kovassa kunnossahan hän on.

Parisataa metriä ennen maalia on viheliäinen 90° käännös oikealle. Toivottavasti kaikki pääsevät siitä läpi pystyssä. Mutkassa täytyy jo olla todella kärjessä, jos mielii voittaa. Siksi kilvanajo kohti mutkaa tekee siitä vielä vaarallisemman. Myös hieman ennen 2 km maalia on tiukka kaarre.

3_etappi_final_2016_tour

Sagan keltaisessa

Peter Sagan saanee pitää keltaisen paitansa ainakin pari päivää. Hienoa nähdä maailmanmestari keltapaidassa, se ei ole kovin yleistä, eikä ihan jokapäiväistä ole edes, että sateenkaaripaitainen voittaa Tourin etapin. Kolmeen vuoteen Sagan ei ollut Tourilla etappia napannut, joten nyt se viidennen perättäisen vihreän paidan metsästys on hyvässä vauhdissa.

Tässä vielä kertaus etapista 2: