Velofilon idea
Olen filosofi koulutukseltani. Mäkimies sielultani vaikken keholtani.

Olen myös käynyt polkupyörämyyjä/teknikko-kurssin teoreettisen osuuden Ranskassa L’École superieure de commerce du sport -oppilaitoksessa (Grenoblen yksikkö) sekä työskennellyt pyöräalalla.

Olen seurannut Touria vuodesta 1989 lähtien, kun Eurosport aloitti lähetykset Suomessakin. Suhteessani Touriin on ollut kuumia kausia, mutta myös viileämpiä aikoja.

Aloin kirjoitella Velofilo-blogia omaksi ilokseni kesän 2015 Tourin aikana. Innostuin aiheesta ja erityisesti Tour de Francen tarinoista ja historiasta, joten aloin harrastaa Tour-kirjallisuutta järjestelmällisemmin. Tarinoita Tourin ympärillä riittää, joten tästä tulee pitkä ja kiemurainen lenkki. Raskaalla välityksellä.

Kantavana mottona blogissani on eteläeurooppalainen sanonta, jonka mukaan »kaikista urheilulajeista pyöräily muistuttaa eniten elämää». Se tarkoittaa myös sitä, että pyöräilyn kautta voi tutkiskella ihmiselon moninaisia ulottuvuuksia.

Vaikka kaivan historiasta voittajien urotekoja ja kilvanajon dramaattisia käänteitä, minua ei suinkaan kiinnostaa vain voittajat, vaan myös toiseksi tulleet ja häviäjät sekä kokonaisuudessaan tämä maailman suurin sirkus, matkailumainos, tuotepromootio ja vaikka mitä…

Tour de France taas on siinä mielessä poikkeuksellinen urheilukilpailu, että se on paljon muuta kuin vain urheilukilpailu. Toivottavasti joskus Velofilon kautta saan tuotua näitäkin ulottuvuuksia esille.

Tour-harrastus ja pyöräily on minulle myös koti-ikävän hoitoa. Asuin joitakin vuosia Ranskassa, nykyäänkin olen HC-luokan (hors catégorie) frankofiili. Yritän valottaa myös Tourin yhteyksiä Ranskan historiaan ja maantietoon sekä ranskalaiseen yhteiskuntaan ja kulttuuriin jne. Ympäri mennään ja yhteen tullaan: Tourilla tavataan!

Vive le Tour !

Tommi Wallenius
Sähköposti: tommi(miukumauku)velofilo.com